Ga terug

Patrick – Eigenaar

“Als je maar gemotiveerd bent!”

Patrick Voorbij hoort alweer dertig jaar bij de Kromwijk-familie. Sinds 2016 is hij samen met Adriaan van der Neut eigenaar van het Woerdense bedrijf en zijn enthousiasme voor het vak is nog even groot als toen hij jaren terug als onervaren monteur begon. Samen met een hecht team en betrokken partners gaat hij bij alle projecten voor het hoogst haalbare resultaat.

Motivatie

“Mijn avontuur bij Kromwijk Elektro begon dertig jaar geleden. Ik werkte bij Den Oudsten en daar had ik het niet meer naar mijn zin. Ik ging in militaire dienst en dacht: als ik uit dienst kom, zeg ik mijn baan op. Dat is niet helemaal gelukt, want ik heb er naderhand nog een jaartje gewerkt. Op een gegeven moment zat ik op een verjaardag waar Ans en Ton Kromwijk – de voormalige eigenaren – ook waren.  Toentertijd had Ton nog maar één medewerker. Hij ving wat op van mijn verhaal en bood me eigenlijk ter plekke een baan aan. Ik had helemaal geen ervaring in de installatietechniek, maar dat maakte hem niet uit. “Als je maar gemotiveerd bent en wil werken”, zei Ton, “dan kun je hier aan de slag.” Ik ben als monteur begonnen en om kennis van het vak op te doen heb ik tien jaar een avondopleiding gedaan, buiten het werk om. Dat was best pittig, maar ik wist waar ik het voor deed. Ondertussen groeide het bedrijf door en ik ben meegegroeid. Van planner, naar werkvoorbereider, naar tekenaar, ik heb alles gezien. Wat dat betreft is het doorgroeien – nog steeds een belangrijk thema binnen Kromwijk – mij aardig gelukt.”

“Nu ik samen met Adriaan eigenaar van het bedrijf ben, put ik nog steeds uit alle ervaring die ik in de afgelopen jaren heb opgedaan. Ik kan overal over meedenken, weet waar de jongens mee te maken hebben. Dat helpt enorm. Ik heb zelf al vanaf jonge leeftijd de ambitie gehad om het hoogst haalbare na te streven. Dat de overname Adriaan en mij door Ans en Ton gegund werd en dat het kon, is heel mooi. Uiteindelijk hebben we in 2010 de eerste aandelen gekocht en in 2016 hebben we het bedrijf volledig overgenomen. Adriaan en ik waren en zijn nog steeds superenthousiast.”

Partners

“In de jaren voor de overname hebben Adriaan en ik al veel toe kunnen voegen aan het bedrijf en naderhand zijn we dat blijven doen. We wilden een stukje professionaliseren en nog grotere projecten gaan doen. Dat is gelukt; we hebben echt veel stappen gemaakt. Ook het samenwerken met andere partijen hebben we veel breder getrokken. We doen nu projecten die qua omvang eigenlijk geschikt zijn voor installateurs met tweehonderd man in dienst. Wij hebben er vijftig, maar omdat we zulke goede samenwerkingspartners hebben, kunnen we het aan. Het voelt voor mij ook niet alsof we afhankelijk zijn van anderen, juist het tegenovergestelde. Ik weet dat ze ons nooit laten vallen, we ondersteunen elkaar en bouwen op elkaar. Met Kromwijk vormen we een stabiele basis, want wij gaan niet voor een euro minder naar een ander. Er is geen onzekerheid onderling, maar juist een grote gunfactor. Het is echt heel gaaf om samen met de andere onderaannemers een mooi eindresultaat neer te zetten.”  

Spanning

“Een project dat me is bijgebleven was het eerste grote project dat ik als eigenaar van het bedrijf heb gedaan. Het ging om een groot distributiecentrum in Waddinxveen. Adriaan en ik vonden het best spannend, want het was echt wel een grote klus. Samen bekeken we de getallen: hoeveel risico nemen we? Kan het? Gaan we dit echt doen? Toen we de opdracht gegund kregen hebben we wel even champagne gedronken ja. We gingen ervoor en hebben samen de schouders eronder gezet. Natuurlijk gaan er in zo’n eerste fase dingen mis, maar daar leer je van. Wat ik nu mooi vind is dat we een mooie vaste klantenkring hebben opgebouwd en dat klanten van het eerste uur nog steeds bij ons aankloppen voor hun projecten.”

Ontspanning

“Met een club van vijftig man is het heel belangrijk dat iedereen blij en tevreden is. We doen het echt met z’n allen. Daarom kijken we ook regelmatig naar de ontspannende kant. We organiseren uitjes en houden regelmatig een vrijdagmiddagborrel. De afgelopen twee jaar was dat door corona best lastig, maar zodra alles weer mag gaan we deze momenten weer creëren. Dat iedereen zich goed en onderdeel van het team voelt is echt een must. Daarom proberen we iedereen te betrekken bij de gehele organisatie. Wat zijn de ideeën, wat kunnen we verbeteren en waar moeten we op letten voor we een bepaalde klus aannemen? Als wij iets verzinnen en het kan niet uitgevoerd worden, dan heb je een groot probleem. Daarom vangen we dat liever aan de voorkant af. En daar is input vanuit alle hoeken voor nodig.”

Kansen

“Het is belangrijk dat mensen zich kunnen ontwikkelen, maar het is niet voor iedereen weggelegd. De motivatie, daar gaat het om. Ontwikkelen betekent namelijk kennis opdoen en dat betekent tijd investeren. We gunnen het iedereen, maar we kijken wel of het past en of diegene de capaciteiten heeft. En nog belangrijker: of men er gelukkiger van wordt. Als iemand op een positie komt vanwege de omgeving of de uitstraling, dan is dat geen goede start. Je moet echt gemotiveerd zijn en de wil hebben om te leren. Dat wordt ook gestimuleerd, want hierbinnen hebben we een eigen school en de ROC’s ondersteunen ons perfect. Het blijft een groot probleem om aan goed personeel te komen, dus als je niet naar de ontwikkeling van je mensen kijkt, dan mis je kansen. Dan kan het namelijk zomaar zijn dat iemand zijn interesse verliest. Dat is nadelig voor de gehele organisatie, dus daar moet je in blijven investeren. De techniek blijft zich ontwikkelen en als je dat leuk vindt en je wil daarin mee-ontwikkelen, dan kan dat bij ons.”

Ontwikkelen

“Natuurlijk gebeurt ook van alles in de branche en ik moet zeggen: ik vind die ontwikkelingen razend interessant en leuk! Je ziet nu dat er steeds meer gevraagd wordt van de elektrotechnische installaties en onze rol wordt daarin steeds groter. Vroeger was de aannemer leidend, nu zijn wij als experts bepalend. Tegenwoordig worden we ook veel eerder betrokken bij het project, want de techniek wordt belangrijker. Dat maakt ons vak steeds interessanter. Ik ben er dan ook niet bang voor dat het werk in onze branche een keer zal opraken. De uitdaging zit ‘m veel meer in de vraag of we de jeugd nog kunnen blijven motiveren om zich te binden aan de techniek. Het is zo’n leuk vak! Ik zou dan ook zeggen: kom het een keer zelf ervaren. We hebben nog steeds dezelfde insteek als vroeger: als je gemotiveerd bent en ’s ochtends op tijd komt, dan komt het goed. Wij leren je de rest wel.” 

Lees ook
deze verhalen:

Project afbeelding

“Bij Kromwijk Elektro krijg je ongelofelijk veel kansen”

Lees meer
Project afbeelding

“Binnen het vak elektrotechniek kun je alle kanten op, maar je moet niet te beroerd zijn om de handen uit de mouwen te steken”

Lees meer
Project afbeelding

“Het is zo fijn om hier weer terug te zijn”

Lees meer