Ga terug

OnderNamen Artikel

Fitte types bij Kromwijk Elektro

Bij Kromwijk Elektrotechniek is het de gewoonte dat eigenaren Adriaan van der Neut en Patrick Voorbij jaarlijks een nieuw thema aansnijden. Er is nu eenmaal altijd ruimte voor verbetering, zo is de insteek. Toevallig genoeg (of noem het ondernemersinstinct) is 2020 bij het bedrijf uitgeroepen tot het jaar van de gezondheid.

Het is volgens Adriaan zeker toevallig, of ironisch, dat het jaar 2020 bij Kromwijk Elektro, het welbekende installatiebedrijf, dat onder meer gespecialiseerd is in licht- en krachtinstallaties, brand- en inbraakbeveiliging en zonnepanelen, in het teken staat van ‘gezondheid’. Initieel was dat niet vanwege corona, want wie had de huidige crisis zien aankomen? Sterker nog, toen het virus vorig jaar in China oplaaide, zagen de twee niet per se gevaar. ‘Ik weet dat Patrick en ik nog een beetje lollig deden. Meer in de trant van: het zal toch niet’, zegt Adriaan. Maar al voor corona bemerkten de twee directeuren al langere tijd kwalen en ongemak bij de mensen op kantoor en in de bouw. Ze besloten dat daar wel wat meer aan gedaan mocht worden.

‘Tuurlijk, bij het team, inclusief onszelf, begint zo’n thema gezondheid een beetje lacherig’, vertelt Adriaan. ‘Er worden meer dan eens grapjes gemaakt, maar dat maakt ook dat mensen ermee bezig zijn. Eerder hadden we het jaar van de communicatie. Echt niet alles lukt, maar veel ook wel. We hebben er een leslokaal en flexibele werkruimtes aan overgehouden. Dit jaar bieden we net als voorgaande jaren een gezondheidscheck. Collega’s kunnen van alles laten doen: een bloedonderzoek, gehoor-, conditie-, of oogtest; wat ze maar willen.’ Natuurlijk is dat wel confronterend. ‘Niet iedereen zit daarop te wachten en het is ook zeker niet verplicht’, vervolgt Patrick.

‘Het idee blijkt een groot succes, want de fietsen gaan als warme broodjes over de toonbank’

Warme broodjes

Sinds de coronacrisis wordt bij Kromwijk Elektro in etappes op kantoor gewerkt. Voor een aantal medewerkers betekent dat: thuiswerken. ‘We willen geen enkel risico nemen’, zegt Patrick. ‘We hebben al een paar keer meegemaakt dat een partner of familielid van een medewerker klachten had, of zelfs positief werd getest. Dan blijf je gewoon thuis.’ Een groot nadeel daarvan is dat mensen die gewend zijn op kantoor te werken, nu soms lange periodes aan huis gekluisterd zijn. Adriaan: ‘En dat kan flink irriteren. Soms komen de muren letterlijk op je af. Je wilt naar buiten, iets ondernemen, maar dat kan niet.’ Daarom heeft het MT een passend cadeau bedacht, om medewerkers een klein hart onder de riem te steken.

In lijn met het thema gezondheid kunnen medewerkers een fiets uitzoeken bij Gerard Bouman van Bike Center Woerden. Het idee blijkt een groot succes, want de fietsen gaan als warme broodjes over de toonbank, vertelt Patrick. ‘Racefietsen, mountainbikes, e-bikes, noem maar op. Wij betalen een aanzienlijk bedrag, en een deel kun je eventueel lenen met een rente van nul procent.’ Naast de fiets, verzorgen de twee ook een sportabonnement voor iedereen die behoefte heeft aan wat extra beweging.

E-bike

Jos den Boer, inkoper bij Kromwijk Elektro, werkt ondanks het virus gewoon op kantoor. ‘Gelukkig’, vertelt hij. ‘Tijdens de eerste golf werkte ik deels thuis, maar daar werd ik stapelgek van. We hebben hier meer dan genoeg ruimte op kantoor, dus het gaat goed.’ Ook monteur Marco Verhage kan zijn werkzaamheden grotendeels voortzetten. Beide mannen maakten dankbaar gebruik van de fietsactie. Marco koos voor een mountainbike. ‘Het was toevallig, want ik wilde al langere tijd een professionele fiets, dus de actie kwam heel goed van pas.’

Jos kocht een e-bike, waar hij regelmatig mee op pad gaat. Ook Marco fietst sinds zijn aankoop mooie routes rondom de Utrechtse Heuvelrug. De collega’s deden ook de gezondheidscheck. Marco bleek topfit, net als Jos die dit jaar voor het eerst ging. Want ‘Baat het niet, dan schaadt het niet’, laat hij weten.

‘Tuurlijk, bij het team, inclusief onszelf, begint zo’n thema een beetje lacherig’

Trots

De gezondheid van de medewerkers staat voorop, vertelt Adriaan. ‘We hebben dit jaar een belangrijke mijlpaal achter de rug. In oktober bestonden we dertig jaar; een gelegenheid die helaas niet uitgebreid gevierd kon worden. Dat we al zo lang, zo goed meegaan, hebben we aan het team te danken. Ik ben trots op Kromwijk Elektro en de mooie projecten die we gemaakt hebben.’ Met mooie projecten doelt hij bijvoorbeeld op het Intechnium gebouw in Woerden. Dat is het pand waar de overkoepelende organisatie van de technische branche gevestigd is (Wij Techniek, voorheen OTIB).

Kromwijk Elektro werkt bovendien standaard volgens certificeringsmethode BREEAM. Het installatiebedrijf leverde vorige jaar het duurzaamste (en bovendien grootste) distributiecentrum van Lidl in heel Europa. Momenteel is Kromwijk druk bezig met het plaatsen van laadpalen door heel Nederland. Patrick. ‘Dat is heus geen nieuw businessmodel, maar wel iets waarmee we de klant kunnen ontzorgen. We bieden abonnementsvormen, waar momenteel veel wildgroei in is, en we laten onze engineering erop los, zodat elektrische auto’s op gezette tijden kunnen laden. Dus we blijven goed druk, ondanks corona.’

Dat het dertig jarig bestaan dit jaar niet gevierd kon worden, was natuurlijk wel een domper, maar wat in het vat zit verzuurt niet, laat Adriaan weten. ‘Volgend jaar doen we het dunnetjes over. Wat we gaan doen? Geen idee, maar het wordt groots. Dag één vuurwerk, dag twee nog een fiets?’

Lees ook
deze nieuwsberichten: